Hvad er Baby Forstoppelse ?

By Susan Lindhøj | Andet

Har du en baby, der lider af forstoppelse? Har lægen tjekket, at baby ikke fejler noget? Vil du gerne gøre noget selv? Så læs med her! Bliv klogere på baby forstoppelse og hvad du selv kan gøre ved det. 

Har du en baby, der lider af forstoppelse, er det vigtigt, at du snakker med din læge eller sundhedsplejerske. Få lægen til at udelukke, at der kan være andet galt. 

Som oftest er forstoppelse i spædbarnsalderen en tilstand i sig selv, betinget af den kost barnet får. Men det kan også være et symptom på sjældne sygdomme. Her vil barnet som oftest også have andre symptomer end forstoppelsen, som for eksempel manglende vægtstigning og dårlig trivsel. Her vil det ikke være nok at behandle barnet ud fra den følgende vejledning. Tal altid med din egen læge, hvis du er i tvivl herom. 

Hvad er forstoppelse hos din baby?

 • Forstoppelse er en tilstand, hvor babys afføring bliver mere og mere fast, for til sidst at blive hård og knoldet
 • Baby vil have svært ved at komme af med afføring, og der kan gå lang tid imellem
 • Når afføringen endelig kommer, vil baby ofte have svært ved at komme af med det og være mere forpint end ellers

Symptomer på forstoppelse

Symptomer på forstoppelse kan være flere ting.

Symptomer på hård afføring

 • Små, hårde knolde, der kan ligne små, hårde sten
 • Meget store afføringer som følge af, at der er gået lang tid siden sidste afføring

Symptomer på tynd afføring

 • Tynd afføring skyldes, at den flydende afføring flyder uden om de klumper, der kan sidde i tarmen
 • List Element

Symptomer på sjælden afføring

 • Kramper i maven, hvor baby knytter hænderne, står i en flitsbue og ingenting hjælper
 • Afføringen har svært ved at komme ud, og det gør ondt på baby

Symptomer på en baby der er ked af det

 • Meget luft i maven
 • Prutter der lugter
 • Udspilet mave
 • Meget gylp, når det er længe siden sidste afføring 

Årsager til forstoppelse

 • Indtager meget luft under amningen
 • Modermælkserstatning, der giver forstoppelse
 • For lidt væske
 • Jerndråber
 • Mad, hvis baby er startet på almindelig kost
 • Umodent tarmsystem
 • Født ved kejsersnit

Hvordan ser afføring ud hos bryst-barnet (op til 6 mdr.)?

Hvis du ammer dit barn, er det helt normalt for baby at have afføring fra flere gange dagligt til en gang om ugen eller sjældnere. I nogle sjældne tilfælde kan der gå helt op til tre uger. Det skyldes, at modermælken er sammensat på en sådan måde, at det meste bliver optaget i kroppen. De første 2-3 måneder har baby dog oftest afføring flere gange om dagen. Afføringen er remouladefarvet og mere tynd end fast at se på. 

Hvordan ser afføring ud hos flaske-barnet (0-6 mdr.)?

Forstoppelse er en hyppig tilstand hos det flaskeernærede spædbarn. Dette hænger sammen med, at sammensætningen i modermælkserstatningerne ikke er helt den samme som i modermælken, da dette ikke er muligt at lave.
Man er nødt til at have et højere indhold af de forskellige næringsstoffer for at tilgodese og sikre forskellige børns behov, og fordi optagelsen af nogle af næringsstofferne ikke er helt så god som fra modermælken.
Modermælkserstatningen er den samme i takt med, at barnet vokser, hvorimod modermælken ændrer sig i takt med barnets alder og ændrede behov. Det vil sige at modermælkserstatningerne er lidt sværere at fordøje for barnet. 

Afføringsmønster: Et barn, som udelukkende ernæres med modermælkserstatning, vil som oftest have færre afføringer end det brysternærede barn. Man skal her være opmærksom på, at barnet skal have afføring dagligt for at undgå forstoppelse. Afføringen vil have en tykkere konsistens og en anden mere grønlig farve. 

Hvordan ser afføring ud hos ældre babyer (efter 4 mdr.)?

Når baby starter på andet mad sammen med modermælken, ændres udseendet af afføringen, hyppigheden og konsistensen også. Babys afføring begynder nu mere at ligne almindelig afføring, både i konsistens og lugt. 

Afføringsmønster: Her i overgangsfasen, kan baby have alt fra afføring flere gange om dagen til op mod flere dage imellem. Det er på det tidspunkt, at nogle babyer får en let forstoppelse. Det skyldes, at tarmen skal vænne sig til den nye sammensætning af maden. 

Afføringsmønster hos det 4-6 måneder gamle barn, som er startet på overgangskosten

Afføringens hyppighed, konsistens og udseende afhænger af den kost, barnet får. Når barnet starter på overgangskosten, vil afføringen ændre sig til at ligne mere almindelig afføring med hensyn til lugt og konsistens. Her kan man godt se, at nogle børn får lidt hård mave. Dette skyldes, at tarmsystemet skal vænne sig til den nye sammensætning af næringsstoffer. Efterhånden som barnets kost består af mere fast føde, kan det skyldes mangel på væske.

Afføringsmønster: I denne periode, hvor barnet går over til mere fast føde, kan man se, at afføringsmønsteret vil ændre sig til, at barnet vil have afføring fra få gange dagligt til op mod 2-3 dages mellemrum. 

Afføringsmønster hos bryst-barnet

Det nyfødte barn vil i starten, som oftest, have afføring flere gange dagligt. Efterhånden vil afføringen samle sig noget mere til en gang dagligt eller hver 2.-3. dag. I nogle tilfælde måske endda kun en gang ugentligt. Der kan i sjældne tilfælde gå helt op til 14 dage imellem afføringerne. 
Brysternærede børn har som oftest hyppige afføringer indtil 2-3 måneders alderen, og afføringen er typisk grynet og remouladefarvet. Som følge af galdefarvestoffer, kan grønlige afføringer også forekomme. 

Det brysternærede barn vil meget sjældent få forstoppelse, da modermælken er sammensat således, at den passer til barnets fordøjelsessystem. Modermælken indeholder bl.a. en del ikke helt nedbrydelige æggehvidestoffer og sukkerstoffer. Hos brysternærede børn finder man også flere sukkernedbrydende bakterier i tyktarmen. Disse faktorer gør, at tarmen bedre kan holde på vandet, som ellers vil opsuges fra tyktarmen til kroppen. Hermed blødgøres afføringen, så den er lettere at komme af med. 

Ammede børn har desuden en højere forekomst af det peristaltikfremmende hormon motilin, som øger tarmenes bevægelse. Modermælkens sammensætning ændrer sig i takt med, at barnet bliver større, så den hele tiden passer til barnets behov. 

Hvilken modermælkserstatning skal man vælge?

Der findes mange forskellige modermælkserstatninger på markedet, og det kan være svært at finde ud af, hvilken man skal vælge. Specielt når baby har ondt i maven.

Allomin Syrnet: God til baby med hård mave

Allomin Syrnet kan anvendes fra fødslen af, dog ikke til for tidligt fødte. Syrnet Allomin er tilsat citronsyre, som bearbejder proteinet i modermælkserstatningen, hvilket gør, at mælken lettere optages i babys tarmsystem. 

Nan H.A 1: Modermælkserstatning til baby med sart mave

Nan H.A 1 er til baby, der har problemer med maven, dvs. tendens til forstoppelse eller kolik. 
Det, der gør Nan H.A 1 så effektiv til baby med forstoppelse er, at mælkeproteinerne er slået i stykker. Det bevirker, at babys mave nemmere kan optage mælken uden at få ondt i maven. 
Det er min erfaring, at man skal prøve sig lidt frem. For nogle babyer er det Allomin, der virker bedst, og for andre er det Nan H.A 1, der er det bedste. 
Husk at give det en chance! Prøv kun ét produkt ad gangen og gerne i 3-5 dage og se så, hvordan babys mave reagerer. 
Lav gerne en dagbog over afføringen: hvor ofte, hvordan det ser ud, og hvornår baby er ked af det. På den måde bliver det lettere at navigere i og finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke gør. 

Tilberedning af modermælkserstatning

Hvis du vil forebygge forstoppelse hos din baby, skal du være opmærksom på følgende i tilberedningen af modermælkserstatning:

 • At måle vandet korrekt af i sutteflasken
 • At afmåle den helt korrekte mængde af pulver til blanding  
 • At pulveret bliver helt opløst, så der ikke ligger klumper i mælken 

Kejsersnit og baby forstoppelse

Måske har du hørt, at en baby, der bliver født ved kejsersnit, ikke har de samme bakterier i tarmsystemet, som en baby, der har været igennem en almindelig fødsel. Det skyldes, at babyer, der bliver født på normal vis, kommer gennem fødselskanalen og på den måde modtager tarmbakterierne fra mor. Det gør baby, der er født ved kejsersnit, ikke. 

Der er to ting, du selv kan gøre. Det ene er amning, det andet er at give baby et tilskud af mælkesyrebakterier. Ved amning får baby mælkesyrebakterier via råmælken. For at forebygge forstoppelse, kan det derfor være en god idé at give baby mælkesyrebakterier som tilskud.

De mælkesyrebakterier, jeg anbefaler, hedder Semper BioGaia dråber, og er til baby fra 0-3 år. Du finder dem her: 

Behandlingsmuligheder ved baby forstoppelse

Semper BioGaia dråber

Semper BioGaia dråber tilfører gode tarmbakterier til babys tarmsystem.
Det indeholder naturlige mælkesyrebakterier, der findes i både modermælken og tarmsystemet.
De er nemme at dosere, da det gives i dråbeform. 

Movicol

Movicol er hvidt pulver, der kan blandes op i modermælk eller modermælkserstatning. 
Movicol blødgør afføringen, så den bliver lettere at komme af med.
Virkningen indtræder efter 12-24 timer.

Microlax (Link)

Microlax er med til at blødgøre afføringen hos baby, der er forstoppet. 
Microlax er et mini-lavement. Et lavement er en lille tube med indhold, som man sprøjter ind i babys endetarm. 
Det er nemt at bruge og giver lindring indenfor 15 min. 

Laktulose

Laktulose er i flydende form og er med til at blødgøre afføringen hos din baby. 
Laktulose kan købes i håndkøb, men jeg vil dog altid anbefale, at man kontakter egen læge eller sundhedsplejerske, inden man påbegynder behandling.
Laktulose gives indtil din baby igen har normal afføring. Du skal dog regne med, at der kan gå 7-10 dage. Når disse dage er gået, og din baby igen har normal afføring, skal du langsomt trappe ud af laktulosen igen. 
Lav en dagbog, hvor du skriver, hvornår der er afføring, hvor tit og hvordan det ser ud. Eventuelt også, hvordan din baby har det. Det vil gøre det lettere for dig at vurdere, hvor længe og hvor meget laktulose din baby skal have. 
Mht. dosering, bedes du tjekke flasken. 

Bach

Homeopati

Hvad kan du selv gøre?

Zoneterapi-øvelse der afhjælper baby forstoppelse

 • Tag fat i babys højre fod
 • Start på hælen og massér nu i cirkler i urets retning på hælen
 • Massér så inde midt i foden (i urets retning)
 • Massér så oppe under foden på trædepuden i cirkler (i urets retning)
 • Tag nu fat i venstre fod og gentag det hele

BabyMassage der kan hjælpe på forstoppelse

 • Cykle med benene
 • Massere maven i cirkler i urets retning
 • Massere fra brystet og ned med flad hånd 

Hvis ingen af disse øvelser hjælper, kan det være en god idé at kontakte en zoneterapeut. Zoneterapi er særdeles effektivt til at sætte gang i den lille babymave. 

Kraniosakral

Massage af barnets mave

Noget som altid er godt er, at massere barnets mave. Gerne med lidt olie på fingrene. Man starter ved navlen og masserer ud af i cirkelbevægelser, med uret rundt. Det er selvfølgelig vigtigt at følge med i, om barnet kan lide massagen og slapper af ved det. 

Bevægelse er godt

Et eksempel kan være at lave cykelbevægelser med barnets ben, gerne en rask hurtig tur. Det vil give bevægelse til mavemusklerne, som vil trykke på tarmene og dermed få dem til at bevæge sig mere. Babygymnastik i det hele taget vil give denne påvirkning. 

Et varmt bad

Et varmt bad kan gøre, at barnet slapper af, og at afføringen dermed kommer lettere. Her kan man også massere barnets mave, hvis barnet slapper bedre af her. 

Vask og vaseline

Vask eventuelt barnets numse og smør med lidt creme eller vaseline udvendigt ved endetarmsåbningen. Lad til gengæld være med at putte et termometer eller andet op i barnets endetarm for at stimulere afføringstrangen, da man kan gøre mere skade end gavn. 

Follow

About the Author

Susan Lindhøj - Zoneterapeut med Fokus på Kolik & Forstoppelse. Behandler og underviser forældre i ZoneTerapi og Massage.